Förbättra prestandan för er e-handel byggd med WooCommerce

Att förbättra prestandan på er webbshop är avgörande för att kunna erbjuda en smidig och effektiv användarupplevelse, vilket ofta leder till ökad försäljning och kundnöjdhet.

Optimera webbshop i WooCommerce

Här beskriver vi vad ni behöver tänka på om er webbshop är byggd i WooCommerce (och alltså WordPress). Det är inte alltid lätt att göra själv så givetvis erbjuder vi hjälp med detta. Vi har lång erfarenhet av att förbättra prestandan på webbshoppar.

Utöver en bra upplevelse för era besökare ger även en bra optimerad webbplats högre betyg hos Google. Prestanda är alltså en rankingfaktor.

Att driva en framgångsrik e-handel handlar om mer än att erbjuda bra produkter och lockande erbjudanden. Det handlar tillexempel också om att erbjuda en snabb och smidig upplevelse för era besökare. En långsam webbplats avskräcker potentiella kunder och minskar konverteringarna. För att säkerställa att er webbshop i WooCommerce presterar på toppnivå, är det viktigt att implementera och jobba efter dessa prestandaförbättringar. Här är de viktigaste åtgärdade för att öka er prestanda.

Välj ett optimerat tema eller ännu hellre använd ett skräddarsytt

Valet av tema är avgörande för er prestanda. Vissa teman är välkodade och optimerade för hastighet, medan andra kan vara tunga och långsamma. Välj ett tema som är lättviktigt och responsivt för att säkerställa snabbare laddningstider. Undvik överdrivet komplexa teman som kan överbelasta er webbplats.

Många teman kommer med funktionalitet som är långt över vad ni kommer att använda och kräver oftast ändå en hel drös med plugins och egenkodade funktioner för att fungera som ni vill.

Därför rekommenderar vi allra helst ett skräddarsytt tema efter just era behov. Fördelen med detta är att ni bara laddar in de funktioner ni behöver och kan drastiskt dra ner på antalet installerade plugins.

Vi har byggt hundratals skräddarsydda teman för WordPress – kontakta oss om ni vill prata mer!

Använd Cachning

Cachning är en teknik som lagrar statiskt innehåll på besökarens enhet eller på servern, vilket minskar belastningen på er webbplats och förbättrar sidans laddningstid. Man sparar alltså en sida i ”minnet” så den inte behöver läsas in på nytt för varje besökare. Ni kan använda cachningsplugins som WP Super Cache eller W3 Total Cache för att implementera cachning på er webbshop. Vårt favoritplugin är dock WP Optimize – som enligt oss bevisat sig vara det bästa av de bästa.

Optimera bilder och videos

Stora och ooptimerade bilder och videos kan vara en av de största bovarna när det gäller långsamma webbplatser. Se till att optimera era bilder och främst produktbilder för webbformat och använda bildkomprimeringsverktyg för att minska filstorleken utan att kompromissa med bildkvaliteten. Detta kommer att bidra till snabbare sidbelastningstider och förbättrad användarupplevelse.

Här kan ni till exempel ställa in på servernivå eller använda ett plugin för att visa bilderna i .webp-format. Med den tekniken laddar bilder in mycket snabbare eftersom de tar mycket mindre diskutrymme.

Minifiera CSS och JavaScript

Minifiering av CSS och JavaScript innebär att ta bort onödiga mellanslag, kommentarer och formattering från kodbasen för att minska filstorleken. Detta kan dramatiskt minska laddningstiden för er webbplats.  Detta kan man antingen göra själv, men går också att ställa in i de flesta Cache-plugins.

Uppgradera till en bättre hosting

Ert webbhotell/er hosting-leverantör spelar en väldigt stor roll för prestandan för er WooCommerce-webbshop. Om ni använder delad hosting, överväg att uppgradera till ett dedikerat eller VPS-hostingplan för bättre prestanda och tillförlitlighet. Välj en värdleverantör som är specialiserad på WordPress och WooCommerce för att säkerställa en optimerad miljö för er webbshop. Vi kan starkt rekommendera Templ!

Se också till att inte använda en för gammal version av PHP (som är programmeringsspråket som WordPress är byggt på). Se även över hur mycket arbetsminne som är fördelat till din webbshop.

Med det sagt kommer en dåligt byggd webbplats prestera sämre oavsett hosting, men en bra hosting är fortfarande A och O. En korrekt byggd webbplats i kombination med en vass hosting ger i resultat en mycket snabb webbplats.

Hantera plugins

Plugins kan vara en viktig del av er webbshop, men att ha för många eller dåligt kodade plugins påverkar negativt prestandan. Gå igenom dina installerade plugins och avaktivera eller ta bort de som inte längre behövs. Välj också plugins som är välkodade och optimerade för prestanda. Ännu hellre bör man koda in funktioner direkt i temat om de inte är väldigt avancerade. Då kan ett plugin vara bra för att slippa uppfinna hjulet igen. Men att installera plugins för att ändra typsnitt, färger eller lägga in några rader JavaScript är enbart en dålig idé.

Implementera Lazy Loading

Lazy loading är en teknik som försenar laddningen av bilder och andra resurser tills de behövs, vilket minskar laddningstider. Ni kan använda lazy loading-plugins för att implementera denna teknik på er webbshop och därigenom förbättra prestandan.

Håll WordPress, WooCommerce och plugins uppdaterade

Utöver säkerhets- och stabilitetsskäl bidrar även uppdaterade versioner av det som håller ihop er webbshop till prestandan. Se till att hålla er webbplats uppdaterad – kontinuerligt.

Vill ni ha hjälp att optimera er e-handel? Kontakta oss så hjälper vi er.

STEFAN WIKANDER, @andEverywhere