Progressiv webbapp?

Vad är en PWA / progressiv webbapp?

PWA

PWA eller progressiv webbapp är en webbapplikation som ser ut och beter sig som en mobilapp och är optimerad för att fungera på mobila enheter. Men du behöver inte köpa eller ladda ned något program eller app till mobilen för att det ska fungera vilket gör det ännu mer intressant för varumärken att lansera en PWA. Tröskeln till att besöka en appbutik för att ladda ned appen är därmed borta. En PWA skiljer sig också från en vanlig mobilanpassad hemsida då den kan tala med telefonens inbyggda funktioner.

Saker som kännetecknar PWA är att den går bara att nå över säker anslutning, dvs HTTPS. Den använder sig av service worker, som är en teknik för att ladda data i bakgrunden vilket betyder att den går att använda utan uppkoppling och den har körs via Web App Manifest som är en slags fil som talar om för webbläsaren hur du vill att webbinnehållet ska visas i operativsystemet. Den innehåller grundläggande information om ikoner, temafärger, avancerade inställningar, med mera.

Native App eller PWA?

Medans vanliga mobilappar är skrivna för mobila enheter är PWAs skrivna för att köras i en webbläsare. Funderar du på att bygga en mobilapp är PWA ett mer ekonomiskt alternativ då de fungerar lika bra på Android som iOS.

PWA är byggda för att dra nytta av inbyggda funktioner i din mobiltelefon och kan på ett mycket kraftfullt sätt öka konsumenters användarupplevelser. Är du intresserad av att ta din e-handel till nästa nivå bör du allvarligt överväga att uppgradera till PWA.

För e-handlare som vill kombinera de bästa funktionerna hos inbyggda mobilappar med bekvämligheten och tillgängligheten på webben är PWA en utmärkt kombination.

Några av nyckelfunktionerna som gör PWA så intressant för e-handlare är exempelvis:

  • Lägg till på startskärmen – precis som med en vanlig mobilapp kan man lägga till en PWA på startskärmen för att snabbt vara tillgänglig.
  • Offlineläge – med offlinestöd är din PWA tillgänglig även om användaren saknar eller tappar sin uppkoppling. Låt dina besökare genomföra köp utan internetuppkoppling.
  • Omedelbar laddning – en e-handel i PWA är optimerad att ladda snabbt mellan olika nätverksuppkopplingar.
  • Pushnotiser – med pushnotiser håller du dina användare uppdaterade med nyheter, kampanjer och annan information du vill förmedla.
  • Lätt att dela innehåll – en PWA är i grunden en webbplats som användaren kan dela innehåll i från fritt oavsett vad mottagaren använder för enhet.
  • Responsiv – anpassar sig direkt till användarens enhet och ger en optimal upplevelse.

Sammantaget är det den övergripande kundupplevelsen e-handlare kan dra nytta av genom att använda sig av PWA. Möjligheten till att erbjuda en sömlös och engagerad köpresa över flera kanaler och enheter ökar sannolikheten för högre konverteringsgrad och fler återkommande kunder.

Med PWA kan e-handlare öka alltifrån interaktioner till antalet användare. Bolag som framgånsrikt testat PWA och denna typ av teknik är exempelvis Alibaba, Twitter, Pinterest, Lyko, Best Western Hotels och Uber.

Företag som letar efter fördelar gentemot sina konkurrenter i den digitala världen bör fundera över en transformation till PWA. Sannolikt kommer PWA med sina fördelar som offlinefunktion, laddhastighet och smidighet ersätta många webbplatser och traditionella mobilappar i framtiden.

Vi på andEverywhere hjälper er ta fram er progressiva webbapp!

ELISABETH MATZÉN BECKERT, @andEverywhere